19 Nisan 2010 Pazartesi

Festival ödülleri sahiplerini buldu!

Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Plastik Lale ödülleri Emek Sineması önünde alternatif Kapanış Galası ve Ödül Töreni'nde sahiplerini buldu.


“İKSV Plastik Lale Ödülleri” Sahiplerini Buldu

“Prodüksiyon” ödülü İstanbul 2010’a, “Dekor” ödülü mimar Fatih Kesgün’e, “Zart” ödülü Bakan Günay’a, “Kaymaklı Rant” ödülü Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’a verilirken İstanbul Kültür Sanat Vakfı da “çevir kazı yanmasın” ödülüne layık görüldü.

“Emek bizim İstanbul bizim, yıktırmıyoruz” şiarıyla İstanbul Film Festivali’nin alternatif kapanışını, dün akşam (18 Nisan) Beyoğlu’ndaki Emek Sineması önünde düzenleyen İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi (İKSV) törende sinemanın ve bulunduğu yapının yıkımına ortak olan kişi ve kurumlara “plastik lale ödülleri” verdi.
Ödül töreni öncesi aralarında sinemacı, oyuncu, sinefil ve kentsel dönüşüm karşıtlarının da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi Taksim Tramvay Durağı’ndan Emek Sineması önüne kadar yürüdü.
Gevende’nin müzik yaparak katıldığı yürüyüşte Varyete üyeleri de borazanlarıyla ve “Yalan söylüyorsunuz”, “Her şey yalan Emek gerçek” pankartlarıyla yer aldı.
Emek Sineması önünde Emek Sineması’nın yıkımına karşı oluşan platform adına oyuncu Mert Fırat basın açıklamasını okuduktan sonra İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi Plastik Lale Ödüllerinin sahiplerini açıkladı.
Varyete üyelerinin plastik lale ödülleri için yaptığı açıklama şöyle:
“Demiştik ti Emek sinemasının hepimizin kişisel belleğinde sembolik bir yeri var, yarattığı tahribatla kentsel dönüşüme karşıyız ve kültürün ticarileşmesine itiraz ediyoruz. Artık kalabalığız, Emek Sineması’nı yıktırmamayı başarabiliriz. Ama unutmayalım şirketlerin ve iktidarın rantı için dozerler sadece Emek sinemasını değil tüm İstanbul’u, evlerimizi, hayatlarımızı tehdit ediyor.”
Varyete özel jürisi seçimini şöyle açıkladı:
En iyi dekor ödülü: Madam Tussoud balmumu heykel müzesini Emek Sineması’nı yıkıp yapacağı AVM’ye koymayı akıl edecek kadar rantsal yapı sökümcü sanat anlayışına sahip mimar Fatih Keskün.
En iyi prodüksiyon ödülü: Bir paralel evrende var olduğunu sandığımız zira bu evrende ne işe yaradığını anlamadığımız, bir takım büyük şirketlerin kültürel sorumluluk adıyla kendilerini aklamaları için kurulduğundan artık emin olduğumuz İstanbul 2010 projesi.
En iyi kaymaklı rant ödülü: “Beyoğlu’nun her parke taşı hayat ve ölümdür” şiarıyla yola çıkıp Beyoğlu’nda taş aş üstünde bırakmamayı görev edinmiş Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan.
En iyi zart ödülü: Kendi kirli koltuğu ve yağlı cepleri için Emek sinemasını yargıya taşımadan 4. kata taşımaya heveslenen ve üstelik bunu borazanların zart sesinden bile anlamadığı halde Kültür Bakanı sıfatını kullanarak yapmaya çalışan Bakan Ertuğrul Günay.
En iyi çevir kazı yanmasın ödülü: 2 Nisan gecesi Varyete borazanları zartladığından beri Emek Sinemasının yıkımı karşısında canını dişine takıp Emek’i yaşatalım mücadelesinde önderliğe soyunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV).
Ödüllerin açıklanması ardından Emek Sineması’nın sokağına perde gerilerek Emek Sineması’nın yıkımına karşı hazırlanan özel filmin galası gerçekleşti. Galaya katlan seyirciler sloganlar, borazanlar ve alkışlarla tezahüratta bulundular. Ardından bir Yeşilçam klasiği olarak Hababam Sınıfı serisinin “öğrencilerin okullarının yıkılma tehlikesine karşı giriştikleri mücadeleyi” konu eden bölümü gösterildi.

1 yorum: