7 Nisan 2013 Pazar

Sokaklar Bizim, Emek Bizim! 8 Nisan ||11:00|| Cağlayan Adliyesi Ana kapısındayız

Emek Bizim, İstanbul Bizim İnisiyatifi”nin 7 Nisan 2013 tarihinde sinema sanatçılarının geniş katılımıyla düzenlediği eyleme polis gaz ve tazlikli su sıkarak saldırdı. Kültür Bakanı Ömer Çelik’in “Yıkmıyoruz, bir tek çivisine bile dokunmuyoruz” dediği Emek Sineması’nın girişine geçen hafta yapılan eylemin ardından çelik kapı takıldı. Geçen hafta binaya giren eylemciler Emek Sineması’nın viraneye çevrildiğini gözlemlemişti. Bugün yapılan eylemde ise, sinema sanatçıları Emek Sineması’nın sokağına girmek ve binanın durumunu yakından görmek istediler. Sokağın girişinde polis barikatıyla karşılaşan eylemciler barikatının açılmasını talep ettiler. Aralarında dünyaca ünlü yönetmen Costa Gavras’ın da olduğu sanatçılar ve yönetmenler, Emek Sineması’nın kamuya ait olduğunu ve İstanbul’un bir alış veriş merkezine daha ihtiyacı olmadığını beyan ettiler. Halka karşı sermayeyi koruyan polis barikatı açılmadığı gibi eylemciler polis güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Gaz ve tazyikli suyla saldıran polis, İstiklal Caddesi’ni savaş alanına çevirdi.

Emek Sineması’nın alış veriş merkezine çevrilmesi, kentsel dönüşüm ve yerinden edilmelerden ayrı düşünülemez. İstanbul halkının yaşadıkları şehirle ilgili tüm söz hakkını gasp etmeye çalışan dönüşümün vardığı nokta bu sert müdahale oldu. Fakat “Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi”nin dile getirdiği itiraz susturulamayacak. Mahallelerimiz, evlerimiz ve Emek Sineması bizimdir, halka aittir. Yasaklı 1 Mayıs’ın kutlandığı, kuşaklara ev sahipliği yapan Emek Sineması sermayeye teslim edilemez. Kaybettiğimiz her alan bizler için bu şehri yaşanmaz kılıyor. Yaşamlarımız ve yaşam alanlarımız için sürdürdüğümüz barışçıl ve demokratik mücadelede böyle şiddetli müdahalelerle karşılaşsak da geri adım atmayacağız. Demokratik eylemi, “kanun dışı” ilan eden polisin kamuya ait sokağı geçişe kapatmaya hakkı yoktur. Müdahaleler, sermayenin ve hükümetin gerçek yüzünü bizlere gösteriyor. Yalan söyleyerek “yıkmıyoruz” dedikleri Emek Sineması’nda başlayan yıkım çalışmalarını durduracağız. Bütün sanatçıları ve halkımızı Emek Sineması mücadelesine davet ediyoruz. Emek Bizim İstanbul Bizim. 

8 Nisan Pazartesi günü saat 11:00'da itibaren Cağlayan Adliyesi  ana kapısı önündeyiz, ifade verecek arkadaslarımızın yanındayız. 12:30'da basın açıklaması yapacağız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder